Se deschid şcolile gimnaziale. Liceele, doar în anumite regiuni

Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise.

Se deschid şcolile rând pe rând în toată Europa.  Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres. dar se deschid şoclile şi în aceste condiţii, potrivit RomaniaTV.

„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

În regiunea Attica şi în alte zone incluse în grupa roşie de către guvernul elen din cauza unui număr important de cazuri de coronavirus, doar şcolile gimnaziale au fost redeschise luni, nu şi liceele, contrar deciziilor prevăzute iniţial în planul guvernamental.

Şcolile primare şi grădiniţele au fost deja redeschise pe 11 ianuarie, după ce un regim strict de carantină a fost impus în întreaga ţară începând din 7 noiembrie.

Pe lângă purtarea obligatorie a măştii sanitare, şi alte măsuri au fost luate pentru redeschiderea şcolilor gimnaziale, cum ar fi obligaţia elevilor de a socializa doar în grupuri mici în timpul pauzelor dintre cursuri şi la orele de sport.

Ministrul Educaţiei i-a încurajat de asemenea pe profesori şi pe elevii de peste 16 ani să se testeze pentru a depista posibilele infecţii cu noul coronavirus. O platformă online a fost lansată de Guvern pentru a permite profesorilor şi elevilor să se programeze cu uşurinţă pentru astfel de teste.

Grecia a demarat campania sa naţională de vaccinare pe 27 decembrie, iar guvernul de la Atena a promis iniţial că va vaccina 2 milioane de persoane pe lună, prioritate având personalul medical şi rezidenţii din azilurile pentru vârstnici.

,La o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, Grecia a înregistrat până acum 5.796 de decese asociate COVID-19, iar cele mai multe dintre ele s-au produs în timpul celui de-al doilea val al pandemiei.

Se deschid şcolile primare şi în Olanda începând cu 8 februarie, a anunţat duminică guvernul olandez, aceasta fiind prima relaxare a măsurilor de izolare din ultimele luni, informează Reuters.

Toate şcolile şi magazinele neesenţiale din Olanda au fost închise de la mijlocul lunii decembrie, după ce cu două luni mai devreme fuseseră închise barurile şi restaurantele, în încercarea de a limita extinderea epidemiei de COVID-19.