Raed Arafat, despre noua tulpină de coronavirus: Poate creşte brusc numărul de cazuri

Raed Arafat spune că noua tulpină de coronavirus depistată în Marea Britanie are o contagiozitate mai mare, prin urmare este de aşteptat ca numărul celor infectaţi să crească brusc, scrie romaniatv.

Raed Arafat, despre noua tulpină de coronavirus: Poate creşte brusc numărul de cazuri

Raed Arafat a explicat că noua tulpină de coronavirus poate avea o contagiozitate cu până la 70% mai mare. Cu toate acestea, şeful DSU spune că nu există indicii care să arate că simptomele ar fi diferite față de varianta deja existentă în cea mai mare parte a lumii.

Raed Arafat: Reacția noastră e una normală și așteptăm să vedem care vor fi deciziile la nivel european

„Tulpina are o contagiozitate mai mare, însă nu înseamnă că se măreşte şansa ca cei care se îmbolnăvesc să aibă o formă mai gravă prin noua tulpină. Ea duce la simptomele de agravare pe care le are și cea predominantă, dar faptul că se răspândește mult mai repede, e cu 70 la sută mai agresivă.

Normal că poate să crească brusc numărul celor infectați. Ăsta e motivul pentru care preventiv s-au luat mai multe restricții în celelalte țări, în așteptarea unei analize mai clare.

Franța a luat decizia de a închide transporturile aviatice și feroviare, noi am luat decizia pe 14 zile, sunt țări care au luat pe 10 zile.

Urmează să analizăm situația, dacă vedem că nu mai necesită aceste măsuri, putem renunța la ele. Reacția noastră e una normală și așteptăm să vedem care vor fi deciziile la nivel european.”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Şeful DSU mai spune că, din ce se știe până acum, noua tulpină nu va reduce impactul vaccinului.

„Apariția mutațiilor e un lucru normal, unele pot fi minore, altele majore. La acest moment, această mutație nu are impact asupra schimbării gravității cazului în care cel infectat să fie mai grav,

dar duce la răspândirea mai rapidă și asta poate avea impact asupra sistemului sanitar”, a mai explicat Arafat.