Norul toxic generat de vulcanul din La Palma ajunge duminică în România: „Se va întinde peste toată țara până luni seară”

Norul toxic generat de vulcanul din La Palma ajunge duminică în România: „Se va întinde peste toată țara până luni seară” scrie Gandul.ro

Vulcanul din La Palma, din Insulele Canare, care a erupt zilele trecute, generează un nor toxic care ajunge în România duminică. Norul va intra deasupra României pe la Timișoara.

Potrivit profesorului de fizică Silviu Gurlui, vulcanul din La Palma a produs o cantitate mare de dioxid de sulf, care aduce poluare suplimentară.

„Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

Acest efect este posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat Silviu Gurlui, la Digi 24.

Vulcanul a distrus sute de proprietăți

Vulcanul Cumbre Vieja a erupt duminică, după mai multe zile în care activitatea seismică a fost în creştere.

La Palma are o populaţie de aproximativ 85.000 de locuitori şi este localizată în Insulele Canare.

În urma erupţiei, au fost distruse sute de construcții de pe insula La Palma.

Doamne ajuta!