Lista completă cu măsurile de relaxare. Devin valabile din această noapte

Situația din țara noastră este ceva mai stabilă în acest moment, motiv pentru care autoritățile au decis relaxarea restricțiilor. De noaptea trecută au intrat deja în vigoare mai multe relaxări, spre fericirea românilor. Vezi ce este permis din 9 decembrie, dar și reguli trebuie să mai respectăm, scrie antena3.

Guvernul a aprobat relaxările

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, noile relaxări pentru perioada sărbătorilor. Ulterior, acestea au fost publicate în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că au intrat deja în vigoare de noaptea trecută.

Astfel, circulația pe timpul nopții, după ora 22.00, nu mai este interzisă pentru persoanele nevaccinate sau care nu dețin dovada trecerii prin boală. Astfel, orice persoană are dreptul de a circula liber, indiferent de oră și perioada zilei.

De altfel, magazinele, barurile, terasele rămân deschise acum până la ora 22.00, ceea ce înseamnă că programul lor a fost prelungit cu încă o oră. În restaurante au acces și persoanele nevaccinate, dar poate fi ocupată doar 50% din capacitatea totală a unui local.

Este permisă acum și organizarea anumitor evenimente precum competiţiile sportive, spectacolele, concertele, dar în limita a 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5:00-22:0 .

Măsuri în vigoare

Chiar dacă au avut loc relaxări considerabile, mai rămân în vigoare anumite restricții. Masca de protecție rămâne valabilă în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, spaţiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloacele de transport în comun, locul de muncă, pieţe, târguri şi locurile unde se formează cozi.

“În cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp va fi permis accesul tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi afişarea la intrarea în spaţiul comercial a numărului maxim de persoane care se pot afla simultan în incintă”, conform noilor prevederi.

În continuare, pentru a intra în mall-uri sau magazine mai mari de 200 de mp, ai nevoie de certificatul verde care să ateste că te-ai vaccinat, ai trecut prin boală sau ai un test negativ.