ÎPS Teodosie, ”citit” de Arsenie Boca? Sfântul Ardealului nu a vrut să îl vadă pe fostul colaborator al Securității

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat la emisiunea „Dialog duhovnicesc“ realizată joia seara de părintele Eugen Tănăsescu, că Arsenie Boca a refuzat să îl vadă cu ani în urmă, pe când acesta încă era urmărit de organele Securității, iar ierarhul era, în fapt, colaborator al instituției represive comuniste, scrie fanatik.ro

Arsenie Boca nu a vrut să îl vadă pe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a povestit că una dintre marile sale ”răni” este faptul că nu a avut ocazia să îl cunoască pe Arsenie Boca, cel considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. Astfel, întrebat dacă se opune canonizării lui Arsenie Boca, ÎPS Teodosie a spus că el nu este împotriva acestui lucru, dar că suferă și acum că nu l-a cunoscut pe cel numit Sfântul Ardealului.

”Nu am nimic (împotriva canonizării lui Arsenie Boca, n. red.). Eu nu l-am cunoscut. Eu am vrut să îl cunosc şi el nu m-a primit. Atât. Eu am rămas cu o rană. M-am dus să-l cunosc şi nu m-a primit. Doar atât pot să spun“, a spus Arhiepiscopul Tomisului în emisiunea de la Radio Dobrogea.

Interesant este însă că refuzul lui Arsenie Boca, care a avut loc undeva înainte de decesul acestuia (28 noiembrie 1989), adică în perioada comunistă vine într-o perioadă în care nu se știa că ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului activa ca sursă a Securității sub numele de cod Mache.

Arsenie Boca, hăituit de Securitate
Arsenie Boca a fost unul dintre cei mai hăituiți duhovnici din România, fosta Securitate arestându-l în repetate rânduri sub diverse pretexte, printre care și apartenența la mișcarea legionară. Arestat prima oară în 1950 de autoritățile comuniste, Arsenie Boca a ajuns în beciurile securității și torturat în repetate rânduri, el fiind reținut și în anii 1950, 1951, 1953, 1955, 1956, iar în 1959 i s-a interzis să mai slujească.

Mai mult, Arsenie Boca a ajuns la Canal, iar apoi a fost arestat la arestat la Timișoara, Jilava, Oradea, iar după ce i s-a interzis să mai slujească, a pictat până la pensionarea sa, în 1968, fiind, tot timpul, supravegheat de Securitate.

Arsenie Boca a murit pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, dar a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, conform dorințelor sale, mănăstirea în Țara Hațegului fiind cea la care fusese stareț și care, acum, este loc de pelerinaj pentru sute de mii de oameni. Mai mult, acum doi ani, Mitropolia Ardealului a făcut primii pași pentru canonizarea lui Arsenie Boca.