Facturi mai mici la energie electrică. Președintele ANRE spune în ce condiții vom plăti mai puțin

Informații noi despre prețurile la energie electrică. Românii sunt îngrijorați

de creșterile mari din ultima vreme care se resimt tot mai tare în facturi. Autoritățile caută soluții pentru a-i ajuta pe oameni să suporte aceste cheltuieli. În condițiile date, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie a anunțat ce ar putea determina o scăderea a acestor prețuri, scrie fresh24.

Cum ar putea scădea prețurile la energie electrică

Dumitru Chiriță, președintele ANRE este de părere că prețul pentru energia electrică ar putea scădea dacă ar fi eliminate certificatele verzi și contribuția de cogenerare. El a fost audiat în cadrul comisiei parlamentare care face o anchetă pe subiectul prețurilor la energie electrică.

Potrivit spuselor președintelui ANRE, facturile românilor la energie electrică

ar putea fi reduse cu până la 15%, în medie, dacă certificatele verzi și contribuția de cogenerare nu ar mai fi plătite de către consumatori, ci din bugetul de stat.

Am analizat eliminarea temporară din facturi a certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare. Am putea face acest lucru pentru o perioadă de şase luni, spre exemplu, pentru a vedea cum funcţionează piaţa, a declarat Dumitru Chiriţă.

Dacă va cădea în sarcina statului să suporte costurile certificatelor verzi și contribuția

de cogenerare, efortul bugetar ar fi de 3,2 miliarde de lei pe an pentru primele și de 1 miliard pentru contribuție. Cu alte cuvinte, pentru un consumator casnic, factura la energie electrică va fi mai mică cu 10-15 %.

Reamintim faptul că de la 1 noiembrie intră în vigoare o lege promulgată recent de către șeful statului. Este vorba despre Legea consumatorului vulnerabil.

Piața de energie este complet liberalizată

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie a devenit complet liberalizată, iar asta înseamnă că românii nu mai plătesc prețurile stabilite de ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Consumatorii au avut la dispoziție două variante:

rămân cu vechile contracte, iar asta înseamnă că plătesc automat prețuri numite de serviciu universal, sau încheie alte contracte în piața liberă.

Facem precizarea că procesul de liberalizare a mai fost parcurs o dată, în cursul anului 2018, până a apărut OUG 114/2018, care a reintrodus preţurile reglementate.