Exclusiv. Virusologul Mihnea Boștină, despre varianta Omicron: “Mare parte din anticorpii existenți vor fi puțin eficienți în faţa noii tulpini”

Mihnea Boștină, cercetător virusolog, a explicat, pentru FANATIK,  cât de periculoasă este această nouă variantă, care, spre deosebire de cele cunoscute deja, are un număr foarte mare de mutații.

Noua variantă a virusului SARS-CoV-2, Omicron, identificată în Africa de Sud, are un număr mare de mutații, iar acest lucru a atras atenția experților internaționali, îngrijorați că ar putea face ineficiente vaccinurile existente.

“Varianta Omicron are peste 30 de mutații doar în proteina Spike!”

Mihnea Boștină, cercetător virusolog, care în prezent predă la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, a explicat, pentru FANATIK,  cât de periculoasă este această nouă variantă.

”Până acum, variantele precedente aveau un număr mic de mutații. Dacă vorbim doar de proteina Spike, cea responsabilă pentru interacțiunea cu receptorul celular și declanșarea infecției, acestea erau extrem de limitate.

Spre exemplu, varianta Alpha avea 3, varianta Beta avea 5, iar varianta Delta are 4. Mai mult decât atât, multe din aceste mutații sunt comune mai multor variante. Ceea ce știm, așadar, până acum, e faptul că avem un număr limitat de mutații, care în diferite combinații pot crea variante cu proprietăți diferite. În cazul Delta s-a văzut că o combinație câștigătoare poate înlocui aproape complet ceilalți competitori. 

Ce vedem în cazul variantei Omicron este total neprevăzut. Avem o întreagă constelație de peste 30 de mutații doar în proteina Spike! Consecințele asupra structurii proteinei și implicit ale proprietăților derivate de aici sunt complet imprevizibile”, a adăugat Mihnea Boștină.

Experții în sănătate nu știu în mod clar cât de eficiente sunt vaccinurile, în acest moment.

În primul rând, se pune întrebarea în ce măsură vaccinurile pe care le avem vor funcționa împotriva acestei variante.

Un răspuns scurt și ambiguu ar fi — nu știm. Un răspuns scurt și optimist ar fi— probabil, într-o anumită măsură. Pentru că, în general, vaccinurile oferă un anumit grad de protecție chiar pentru variante virale diferite, scrie fanatik.ro