Veste buna pentru parinti si nu numai. Profesorul Rafila spune: Nu putem sa tinem un copil in fata ecanului

Profesorul Alexandru Rafila, una dintre cele mai abilitate voci din România în contextul pandemiei de COVID-19, cere redeschiderea școlilor, scrie mediafax.ro

Acesta spune că un copil nu poate fi ținut luni întregi să se pregătească din fața unui ecran si apoi sa ne asteptam la rezultate pozitive. Eu cred ca are mare dreptate ce spune pentru ca acesti copii sunt micuti, nedezvoltati, dar pentru moment nu avem solutii care sa ne ferim de aceasta boala nemiloasa in afara de online. E mai bine sa ascultam sfatul medicilor si dar mai ales al autoritatilor romane.

Medicul, care este reprezentant al României la OMS și candidat PSD la alegerile parlamentare, a declarat, marți, că nu este normală organizarea cursurilor online şi nici închiderea piețelor.

Rafila a lansat cateva critici la adresa autorităților, despre care spune că, în această perioadă complicată a pandemiei, au luat măsuri fără a fi ”predictive”.

Alexandru Rafila cere redeschiderea școlilor: Nu putem ţine un copil în faţa unui ecran
În ultima perioadă, foarte multe voci din România, fie că vorbim de zona socială sau de cea politică, au cerut ca școlile să fie redeschise pentru ca elevii să beneficieze de șanse egale la educație, știut fiind faptul că mulți nu au acces la cursurile online. Si din pacate are foarte multa dreptate pentru ca sunt foarte multi copii care nu au acces la internet sau anumite aparatura care sa-i ajute. Zilele acestea era mentionat cu un copil „s-a suit in copac ca sa aibe semnal.” potrivit ziare. Asa ceva este de necrezut.

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, afirmă că şcolile primare, cel puţin, ar fi trebuit să rămână deschise în această perioadă, pentru că, în lipsa interacţiunii faţă în faţă, este grav afectată dezvoltarea psiho-socială a copiilor. Totodată, el susține că ar trebui deschise și piețele, cu măsuri sanitare și cu verificarea respectării lor.

”Nu am fost predictivi, am fost doar reactivi. Noi am închis şcolile când nu era cazul. Este foarte clară poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind menţinerea deschisă a şcolilor, măcar a celor primare, pentru că aceşti copii, dacă au condiţii de învăţământ, şi şcolile am înţeles că au fost amenajate în acest sens, trebuie să primească copiii.

Copiii noştri nu pot deveni nişte copii cu foarte serioase tare, nu în procesul educațional şi în procesul dezvoltării ca viitori adulţi, din punct de vedere psiho-social.

Asta este principala problemă. Copiii trebuie să interacţioneze unii cu alţii, trebuie să interacţioneze cu cadrele didactice, nu putem ţine un copil în faţa unui ecran luni de zile pentru că ne e frică de ce s-ar putea întâmpla, pentru că nu ne pregătim sau pentru că negăm recomandările unor organizaţii internaţionale”, a spus Alexandru Rafila, conform Antena 3.

Pentru siguranta noastra si a copiilor nostrii trebuiesc respectate toate masurile luate de guvern si statul roman. Ascultati si nu evitati toate masurile si indicatile din partea autoritatilor.

Putem spune ca este o masura buna, dar momentan este bine sa respectam autoritatile.