De ce din iubire pasională se ajunge la ură demonică

De ce din iubire pasională se ajunge la ură demonică

Văd multe cupluri care cândva se iubeau “ca leii”, cum e cântecul, dar în cele din urmă ajung să se bată precum cocoșii. De unde polaritatea aceasta de la iubire la scandal? De unde schimbările acestea de la iubire “nebunească” la ură drăcească? În greacă termenul pentru iubirea erotică, adică trupească, este “eros”, iar termenul pentru ceartă este “eris”, așadar in limba greacă sunau foarte asemanator atracția fizica, iubirea carnală și cearta, scandalul.

Tot grecii (limba originală a Noului Testament) mai au pentru iubire și cuvântul “agape”, care este iubirea pură din Dumnezeu, termen specific creștinismului. Dacă erosul nu este împletit cu agape atunci totul se sfârșește în eris, adică în ceartă și chiar divorț. Când supui erosul lui agape, atunci știi să ierți, să acoperi, să te dăruiești, să rabzi, să suferi, să te faci plăcut/ă, să te rogi pentru schimbare, să investești tot ce-ți stă în putere, atunci ai o familie binecuvântată. Erosul singur nu a fost niciodată un bun iubitor, ci când s-a văzut cu pofta trupească împlinită de cele mai multe ori a fugit ca un trădător, lăsând în urmă chiar copii fără tată/mamă.

Asigură-te că cea/cel pe care o dorești/ îl dorești nu este doar un Eros, ci un Eros+Agape, asigură-te că viitorul tău partener se alimentează din dragostea lui Dumnezeu. Nu te lăsa păcălit/păcălită. Doar un iubitor sincer de Dumnezeu va fi un iubitor de oameni veritabil. O familie fără rugăciune, Scriptură, Biserică, fără părtășia cu oameni frumoși și curați, iubitori de Dumnezeu, este o victimă sigură a stricaciunii acestei lumi.

Cuplează-ți familia la Hristos și vei culege roadele iubirii, cuplează-o la mizeria lumii și vei culege scandal, ură și despărțire.
Hristos a spus: “Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii! Aşa cum v-am iubit Eu, tot aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii” (Ioan 13:34-35). Iar Isus ne-a iubit dându-și viața pentru noi. Tu cum iubești?

Cu prețuire,
Toni Berbece

https://www.facebook.com/tony.profides/posts/3617754008272692