Crescătorii de porci vor avea de respectat noi reguli obligatorii! Care sunt eforturile pe care le vor face fermierii pentru măsurile de biosecuritate

Adrian Oros, ministrul MADR, a susținut într-o conferință de presă care a avut loc pe data de 17 noiembrie 2020, că atât crescătorii mici de porcine, cât și cei mari, vor fi nevoiți să țină cont de reguli minime de biosecuritate în exploatații.

Ministrul și-a demonstrat convingerea fermă conform căreia, anul viitor, regulile minime trebuie respectate obligatoriu de către ferme și gospodării.

Regulile stricte pentru stoparea Pestei Porcine Africane (PPA)
”Am discutat asta cu colegii de la Autoritate (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor). Eu cred că toată lumea, și mă refer aici și la marii fermieri și la crescătorul individual,

trebuie să facă eforturi în acest fel, pentru că atâta vreme cât măsurile de biosecuritate nu sunt respectate, câteodata nici de cei mari dar crescătorii mici niciodată nu le respectă, nu se va termina cu boala”, a comunicat Adrian Oros în cadrul conferinței de presă.În plus, ministrul Adrian Oros a susținut că în România s-au folosit aproape jumătate din fondurile totale oferite de Comisia Europeană pentru despăgubirea fermierilor ale căror exploatații au fost afectate de pesta porcină africană.

”Orice măsură care se va lua și oricâți bani va da statul, anul trecut statul a oferit câteva zeci de milioane ca despăgubire, la începutul anului acesta în luna februarie am reușit să aducem de la Bruxelles 17 milioane doar pentru despăgubiri la Pestă, din cele 50 de milioane pe care CE le avea pentru combatarea bolilor în general.

S-au cheltuit sume considerabile pentru combaterea acestei boli. Sigur că în continuare statul poate să dea despăgubiri dar până când nu se repecte de către toată lumea, și de către funcționarii publici ai statului care trebuie să verifice și de către crescătorul mic și mare, rămâne o problemă aproape de nerezolvat”, a adăugat Adrian Oros.

Noi măsuri de biosecuritate în despăgubiri
Ministrul Adrian Oros a încercat să facă lumină în legăturile cu noile măsuri ANSV care ar fi fost înțelese și interpretate greșit din partea fermierilor.

”Când am încercat să vorbim de măsuri de biosecuritatea în Gospodăriile Populației toată lumea a sărit că dispare porcul din gospodărie. Nu se punea problema așa ci doar că fiecare trebuie să respecte măsuri minine de bio-securitate.

Ceea ce facem noi acum asta trebuie să facă și crescătorii de porcine: restricționarea circulației, o evidență foarte clară, crotalierea tuturor animalelor, vânzarea/cumpărarea să se știe exact cine cumpără și de unde, ce acțiuni sanitar-veterinare au fost făcute.

Din păcate acest lucru nu este respectat și mulți politicieni responsabili atunci când s-a încercat luarea măsurilor au creat o temă falsă”, a completat Oros.

Astfel, Adrian Oros a declarat că oamenii nu își vor pierde porcii din gospodării ci că se vor înăspri măsurile legate de biosecuritate.

Citeste continuarea