Cetateni turcii nu vor putea ieși din casă în weekend şi pe timp de noapte în restul săptămânii

Turcia va impune restricţii de deplasare în weekenduri şi pe timp de noapte în restul zilelor săptămânii, pentru a lupta contra răspândirii coronavirusului, a anunţat, luni, preşedintele

Recep Tayyip Erdogan, după ce numărul de cazuri noi de infectare şi de decese a atins niveluri record în ultimele săptămâni, transmite Reuters.

Cetăţenii nu vor avea permisiunea să iasă din case între orele 21.00-05.00 în cursul săptămânii şi nici în weekend, de vineri, ora 21.00, şi până luni, ora 05.00, a afirmat Erdogan.

Unele sectoare, precum lanţul de aprovizionare şi producţie, vor fi exceptate de la aceste măsuri, care vor intra în vigoare de marţi, a precizat el.

Ministerul Sănătăţii a raportat luni, pentru a opta zi consecutiv, un bilanţ record de decese asociate COVID-19 în precedentele 24 de ore, 188, potrivit Agerpres.

Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus, inclusiv al celor asimptomatice, a ajuns şi el la un record de 31.219.

Timp de patru luni, Turcia a anunţat numai cazurile simptomatice, însă începând de miercuri a raportat toate cazurile. Bilanţul deceselor de la începutul epidemiei în martie este de 13.746.

Cominicat de pe site-ul MAE

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Cu excepția interdicției impuse cetățenilor turci și cetățenilor străini de a intra, respectiv de a ieși pe cale rutieră dinspre/către Iran, nu sunt alte restricții de intrare/ieșire pe cale aeriană/maritimă și rutieră în/din Turcia.

La intrarea în Turcia vor fi efectuate controale de sănătate tuturor cetățenilor turci și străini. În cazul descoperirii simptomelor specifice COVID-19, vor fi efectuate gratuit teste moleculare tip PCR, iar Ministerul Sănătății va dispune măsurile necesare.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

Pe cale aeriană:

Republica Turcia nu se mai află pe lista statelor din zona de risc epidemiologic (zona galbenă) și pentru care se aplica măsura suspendării zborurilor.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

  • În conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, începând cu data de 21.11.2020 circulația persoanelor va fi restricționată în weekend (zilele de sâmbătă-duminică), pe tot teritoriul național, cu excepția intervalului orar 10:00-20:00, pe o perioadă nedeterminată.De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor putea ieși între orele 10:00 și 13:00, iar persoanele sub 20 de ani (născute începând cu 01.01.2001) între orele 13:00 și 16:00.Restricțiile nu se aplică cetățenilor străini aflați pe teritoriul Republicii Turcia în scop turistic. Cetăţenii străini aflați în Turcia în alte scopuri decât cel turistic, nu sunt exonerați de la obligativitatea respectării restricțiilor menționate anterior.
  • Începând cu data de 19 noiembrie a.c., autoritățile turce au dispus că restaurantele, cofetăriile, patiseriile și cafenelele pot fi deschise între orele 10:00 și 20:00, numai pentru a oferi produse și servicii la pachet (takeaway).