Calendar ortodox 27 decembrie. Îl sărbătorim pe marele Sfânt Ștefan

Calendar ortodox 27 decembrie. Duminică îl sărbătorim pe Sfântul Ștefan, unul dintre cei mai importanți sfinți. Având în vedere că este un sfânt important, care a avut un rol important pentru religia noastră, trebuie să știm care a fost viața acestuia.

Sfântul Ștefan, sărbătorit pe 27 decembrie

Sfântul Apostol, întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan este pomenit în calendarul creştin ortodox la 27 decembrie. Sfântul Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi – din rândul evreilor elenişti – aleşi de Sfinţii Apostoli din Ierusalim pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac.

El a fost acuzat pe nedrept de blasfemie la adresa lui față de lege și Moise. Din cauza faptului că era un om credincios, bun cu toată lumea, care urma mereu voia Domnului, a fost invidiat de evrei, care au decis să-i facă rău și să scape de el.

Execuția Sf. Ștefan a avut loc în anul 34, acesta având, la vârsta de aproximativ 29 de ani. Sentința a fost dusă la îndeplinire prin lapidare, adică victima era chinuită și lovită cu pietre până murea.

Sfântul Ștefan a început să fie mărit la scurt timp după moarte. Trupul său a fost îngropat într-un sat de lângă Ierusalim ce se numea Cafargamala de către renumitul învățător al legii evreiești, Gamaliel, iar în secolul al V-lea,

soția împăratului Teodosie cel Mic, Evdochia, venind în pelerinaj la Locurile Sfinte, în Ierusalim, hotărăște zidirea unei biserici, chiar acolo unde Ștefan devenise primul martir al creștinismului.

Rugăciune

„Ne-a răsărit el, primul mucenic,

Ucis cu pietre, că era prea bun,

Diacon tânăr, vrednic ucenic,

De care Scrierile Sfinte spun…

Nu a murit până n-a luminat,

– Exemplu viu de rugăciuni fierbinţi -,

Pe cei ce Raiul sfânt au căutat,

Şi l-au găsit în oamenii cei sfinţi.

Aşa ne luminează şi pe noi,

Sfinte Doamne, şi noi am greşit,

Cum i-ai iertat pe oamenii cei răi,

Te roagă Domnului necontenit;

Te roagă pentru cei păcătoşi,

Ce azvârlim cu pietre în minuni,

Să fim şi noi ca tine, credincioşi,

Şi decât suntem, să fim… mult mai buni!”.

Sursa: Huff.ro