Cât costă postul Crăciunului 2021 și ce ar trebui să conțină un coș la supermarket și la piață

Cât costă postul Crăciunului 2021 și ce ar trebui să conțină un coș la supermarket și la piață

A început Postul Crăciunului, iar din acest moment mai sunt 40 de zile până la sărbătoarea Nașterii Domnului. Postul Crăciunului este un bun prilej de a renunța la carne și de a ne bucura de alimente care nu presupun sacrificii de animale, scrie B365.

Pe lângă carne, în coșul de cumpărături nu trebuie să se afle nici ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea. În această perioadă, nutriționiștii recomandă o detoxifiere a trupului și a sufletului, iar dieta de Crăciun ar trebui să fie complementară celei spirituale.

Postul Crăciunului ortodox 2021 începe în 15 noiembrie și se încheie în ajunul sărbătorii Nașterii Domnului. Ultima zi în care se ține post în Postul Crăciunului este 24 decembrie, când preoţii le recomandă credincioşilor

să ţină post negru. În această perioadă, coșul de cumpărături trebuie să fie diferit de cel de până acum și să conțină mai multă culoare decât de obicei.

Din punct de vedere culinar, acest post este mai permisiv decât Postul Paștelui, care se întinde tot pe 40 de zile. Postul de Crăciun poate fi ținut cu ușurință datorită mai multor dezlegări la pește.

Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic consideră că postul nu este o experienţă de îndestulare, ci un exerciţiu de voinţă şi o confruntare cu foamea. ”Să te laşi să-ţi fie foame, să vezi ce înseamnă să nu mănânci pe săturate”, a spus ea.

„Dacă postul nu presupune o ciorbă, un ghiveci, o fasole, linte, varză, chiar şi o lingură de zacuscă… mănânci prostii şi nu e bine. Şi să accepţi că nu trebuie să fii sătul.”, recomandă nutriționistul Mihaela Bilic.

Cumpărături de post. Ce ar trebui să conțină cu coș de cumpărături și cât costă

Alimente de post care ţin de foame şi nu îngraşă sunt cele care au un conținut proteic ridicat. Într-o selecție realizată de nutriționiști și recomandată de Ce se întâmplă doctore?, leguminoasele ocupă un loc important, urmate de semințe (oleaginoase) și apoi de legume și fructe.

Fasolea – este un alt aliment recomandat în perioada postului. Fasolea conţine carbohidraţi care nu cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge, iar conţinutul de proteine este suplimentat de vitamina B şi fier, acestea fiind surse pentru o vitalitate crescută. Preț mediu Fasale: 18 lei/kg